În ce anume constă esența unei familii contemporane? Mai este familia doar un grup de indivizi ținuți împreună de legăturile de sânge sau, în vârtejul vremurilor pe care le trăim, noțiunea asta de familie s-a schimbat fundamental, în acord cu transformările societății moderne care te obligă să te adaptezi de la zi la zi?

Sunt câteva din întrebările la care regizorul Hirokazu Kore-eda încearcă să răspundă în filmul său, Shoplifters, premiat cu Palme d’Or la Cannes în 2018. Regizorul japonez îți dezvăluie în acest film o Japonie pe care n-o vei vedea în oferta agențiilor de turism, o Japonie lovită de o recesiune dură în ultimii ani, în care mulți japonezi afectați de sărăcie recurg la furtul din magazine pentru a supraviețui.

Familia nonconvențională pe care Hirokazu Kore-eda ți-o arată cu un umor cald și plin de empatie în Shoplifters te va face să reconsideri tot ceea ce credeai că știi despre ordinea și disciplina societății japoneze tradiționale.
Shoplifters nu te va lăsa indiferent: te va uimi, te va face să râzi, să zâmbești amar sau să cazi pe gânduri. Mie filmul acesta japonez îmi aduce aminte – prin umorul și compasiunea sa – de filmele lui Charlie Chaplin.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA