Genul cinematografic exploitation descrie un tip de filme cu bugete mici – așa numitele filme de serie B – care se folosesc de notorietatea unor teme sociale și politice în trend pentru a obține un succes financiar cât mai mare. Abuzând de scene de violență și nuditate și șocând spectatorul cu extravaganța lor, astfel de producții au ajuns să inspire regizori celebri de azi. Este și cazul filmului finlandez Sisu – prezent și în cinematografele de la noi, semnat de regizorul Jalmari Helander.

Comparat, nu fără motiv, cu Inglourious Basterds al lui Quentin Tarantino, filmul Sisu spune povestea unui fost șef de comando finlandez din al Doilea Război Mondial care, după ce a luptat cu ferocitate împotriva sovieticilor, ajunge să se confrunte cu naziștii care părăsesc în fugă Laponia, pe final de război. Combinând cu mult umor macabru teme din istoria finalndeză și elemente vizuale spectaculoase din cinemaul american, regizorul Jalmari Helander reușește cu Sisu un film de acțiune flamboaiant și amuzant. Exagerările și ridicolul scenelor violente sunt asumate și, dacă vei privi atent, chiar ironice la adresa propagandei clasice de război care construiește eroi exemplari pentru a convinge populația de necesitatea unui conflict.

Dincolo de doza de divertisment pe care ți-o oferă din belșug, filmul finlandez Sisu îți vorbește, printre rânduri, împingând violența până la limita ridicolului, despre dezumanizarea și lipsa de sens ale războiului, oricare ar fi el.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI