CINEMAleph. The Search

La 12 mai 1997, la Moscova, președintele rus de atunci, Boris Elțîn, semna cu sepratiștii ceceni un Tratat de Pace care punea capăt Primului Război Ruso-Cecen și care, credea Elțîn, era finalul unui conflict vechi de 4 sute de ani. Istoria avea să-l contrazică foarte repede, după numai doi ani: în 1999, o rebeliune cecenă oferea Rusiei pretextul pentru a porni o nouă operațiune armată de amploare, coordonată de un nou prim-ministru, pe numele său Vladimir Vladimirovici Putin.

Tocmai despre începutul acestui Al Doilea Război ruso-cecen- care avea să lanseze cariera politică a lui Vladimir Putin – vorbește regizorul francez Michel Hazanavicius în filmul său din 2014, The Search. Regizorul fancez – descendent al unei familii provenite dintr-o republică ex-sovietică, Lituania – alege să trateze tema conflictului ruso-cecen din perspectiva ambelor tabere: pe de o parte, povestea unui copil cecen care-și vede familia împușcată de militarii ruși iar, pe de altă parte, evoluția unui tânăr rus care – amenințat cu închisoarea pentru un joint fumat pe stradă – acceptă să plece pe front pentru a lupta împotriva cecenilor.

Cum se intersectează destinele acestor doi copii inocenți într-o confruntare istorică precum Al Doilea Război Ruso-Cecen, din care nimeni n-a scăpat nevinovat, te invit să descoperi în filmul The Search. Din 2014.