Știi deja: după alegerile de anul ăsta din Statele Unite, Kamala Harris devine prima femeie care ajunge vicepreședinte, dar și prima femeie afro-americancă și prima americancă cu origini sud-asiatice care va prelua funcția.

OK, bine, bine. Dar știi cam ce face un vicepreședinte american? Care-i rolul lui exact? Cred că varianta cinematografică cea mai smart ca să afli exact ce însemană funcția de vicepreședinte în State este satira politică Vice (tradusă Vicele) de pe HBO Go, un film despre fostul vicepreședinte american Dick Cheney.

Filmul Vice e regizat de Adam McKay, un maestru al comediilor cu tematică politică și socială. Titlul filmului Vice are un dublu sens – înseamnă și vicepreședinte dar și viciu. În cazul ăsta, e vorba despre viciul puterii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În producția Vice (2018), regizorul Adam McKay se folosește de multe trucuri comice pentru a-ți arăta cum a ajuns un băiat din Lincoln, Nebraska, Dick Cheney – vicepreședintele american din cele două mandate ale lui George W. Bush (2001 -2009) – cel mai puternic vice din istoria Americii. Asta după o tinerețe marcată de alcool și violență, plus o exmatriculare din facultate.

Regizorul Adam McKay știe că politica e greu de digerat așa că se joacă mult cu narațiunea în Vice: vocea din off care spune povestea lui Dick Cheney e o supriză disimulată abil până la final, există un fals final al filmului care relansează povestea iar montajul e gândit în așa fel încât jocurile de culise de la Washington să nu devină nicio clipă prea tehnice sau plicticoase. Christian Bale – greu de recunoscut în rolul titular – și Sam Rockwell în rolul lui Bush junior sunt delicioși.