2020 a fost un an care – pe lângă crizele politice de zi cu zi – ți-a mai adus și două rânduri de alegeri în România, locale și parlamentare. Știu că te-ai întrebat, ca și mine – mai ales în contextul alegerilor din vremea pandemiei – până unde merge cinismul propagandei politice și cât de departe pot ajunge politicienii pentru a-ți câștiga votul?

Un răspuns cinematografic memorabil la aceste întrebări pe care e bine să ți le pui înainte de orice fel de scrutin electoral este filmul „Wag the Dog”, al regizorului Barry Levinson, din 1997. Apărut în Statele Unite fix în preajma izbucnirii celebrului scandal Lewinsky din perioada președinției lui Bill Clinton, comedia „Wag the Dog” e un studiu de caz plin de umor al crizelor politice apărute în perioada alegerilor.

Un specialist în managementul crizelor, jucat de Robert de Niro, și un producător de film de la Hollywood, jucat de Dustin Hoffman, trebuie să distragă atenția opiniei publice americane de la un scandal sexual în care este implicat președintele. Soluția lor?

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Inventarea unui război undeva, în Balcani, în cazul ăsta cu Albania. Și cine poate pune în scenă mai bine o astfel de farsă monumentală decât un producător de la Hollywood specializat în superproducții cu bugete nelimitate.

Excelent scris, bine filmat și jucat, „Wag the Dog” este o comedie pe care e bine s-o revezi înainte de alegeri pentru că te face să iei o distanță necesară și sănătoasă față de actorii politici. Deși e despre perioada președinției lui Bill Cliton, filmul a fost invocat adesea în timpul crizelor politice ale administrațiilor Obama sau Trump.