CINEMAleph. Youth

Tinerețe, filmul lui Paolo Sorrentino pe care CinemAleph ți-l face cadou în aceste zile de sărbătoare, este – ca și La Grande Bellezza al aceluiași regizor, un răsfăț cinematografic.

Nu e întâmplător că vezi acest film – Tinerețe – de săbători. Care este elementul central al săbătorilor? Masa luată în familie, ospățul între prieteni, masa luată cu colegii, agapa. Îți aduc aminte: agapă era cuvântul folosit de vechii creștini pentru a desemna o masă comună, frățească.

Tinerețe e un film ca o agapă. Doi vechi prieteni, un regizor și un compozitor – jucați de doi veterani șarmanți, Michael Caine și Harvey Keitel – își petrec sărbătorile într-un hotel din Alpii elvețieni. Ce prilej mai bun pentru plimbări și discuții filosofice delicioase, întrerupte din când în când de fauna excentrică a hotelului elvețian? Dialogurile celor doi prieteni sunt tulburate când de un Diego Maradona obez și mizantrop, când de o Miss Univers – în rolul căreia românca Madălina Ghenea are o apariție memorabilă în scena piscinei.

Tinerețe e un film ca o masă luată cu prietenii, în care poți vorbi liber despre temerile tale, despre visele tale, despre amintirile tale, în care excesul de melancolie e compensat mereu de umor sau de frumusețe.

Cred că asta face Paolo Sorrentino în filmul Tinerețe: îți amintește că, în ciuda inevitabilei treceri a timpului, frumusețea lumii din jurul tău rămâne veșnic tânără.