Tinerețe, filmul lui Paolo Sorrentino pe care CinemAleph ți-l face cadou în aceste zile de sărbătoare, este – ca și La Grande Bellezza al aceluiași regizor, un răsfăț cinematografic.

Nu e întâmplător că vezi acest film – Tinerețe – de săbători. Care este elementul central al săbătorilor? Masa luată în familie, ospățul între prieteni, masa luată cu colegii, agapa. Îți aduc aminte: agapă era cuvântul folosit de vechii creștini pentru a desemna o masă comună, frățească.

Tinerețe e un film ca o agapă. Doi vechi prieteni, un regizor și un compozitor – jucați de doi veterani șarmanți, Michael Caine și Harvey Keitel – își petrec sărbătorile într-un hotel din Alpii elvețieni. Ce prilej mai bun pentru plimbări și discuții filosofice delicioase, întrerupte din când în când de fauna excentrică a hotelului elvețian? Dialogurile celor doi prieteni sunt tulburate când de un Diego Maradona obez și mizantrop, când de o Miss Univers – în rolul căreia românca Madălina Ghenea are o apariție memorabilă în scena piscinei.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Tinerețe e un film ca o masă luată cu prietenii, în care poți vorbi liber despre temerile tale, despre visele tale, despre amintirile tale, în care excesul de melancolie e compensat mereu de umor sau de frumusețe.

Cred că asta face Paolo Sorrentino în filmul Tinerețe: îți amintește că, în ciuda inevitabilei treceri a timpului, frumusețea lumii din jurul tău rămâne veșnic tânără.