S-ar spune că fără înserări și nopți la Buenos Aires nu se poate face un tangou iar că în cer ne așteaptă pe noi argentinienii, idea platonică a tangoului, forma lui universală și că această specie fericită are, chiar dacă este umil, locul ei în univers”.

Știi ce se mai sărbătorește luna asta? Tangoul. Ziua tangoului este pe 11 decembrie. Și când e vorba de citit lucruri legate de dansul argentinian, la cine să mergi decât la Jorge Luis Borges.

Cele mai bune pagini despre tango nu le găsești în conferințele sale publicate abia în 2016 ci în volumul său „Evaristo Carriego”, în care a inclus o secțiune dedicată istoriei tangoului. De fapt cu paginile pe care i le dedică Borges poetului care a inspirat tangouri se și deschid prozele din „Moartea și busola”, primul volum din seria de opere ale argentinianului traduse în română. Și istoria propriei țări nu e tot ce explică puterea dansului. Borges găsește argumente din mitologia nordică până în literatura anglo-saxonă pentru ce înseamnă coregrafia care sărbătorește o luptă. Cum spune Borges într-un sonet:„Tangoul infinit m-a purtat peste tot”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI