Virajul către ortodoxie al elitei conducătoare a permis regimului Putin să zdrobească pe oricine acționa în afara acestui sistem. TEXT Poate să ți se pară că doar Putin e de vină pentru tragedia din Ucraina. Dar, elanul cu care îi întoarce țara înspre zonele cele mai tenebroase ale istoriei trebuie să fie un efort de echipă. În volumul „Oamenii lui Putin- Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul”, Catherine Belton spune povestea frustrării care îi face pe foștii agenți ai serviciilor secrete sovietice să intre în conflict cu democrația. Iar pârghiile pe care Putin le-a pus în mișcare duc la ceea ce vezi azi în Ucraina. Disprețuind o țară, a reușit în câteva săptămâni de coșmar să pulverizeze credibilitatea Rusiei în lume.

«Cei care crezuseră că pot acționa pentru introducerea pieței libere subestimaseră puterea constantă a oamenilor din serviciile secrete.»

Catherine Belton este jurnalist și scriitor. Din 2007 până în 2013, a fost corespondent la Moscova pentru Financial Times. În “Putin’s People”, publicat în 2020, Belton a explorat ascensiunea președintelui rus Vladimir Putin. A fost desemnată cartea anului de către The Economist, Financial Times, New Statesman și The Telegraph. De asemenea, face obiectul a cinci procese separate introduse de miliardari ruși și Rosneft. Ea locuiește la Londra și în prezent lucrează ca corespondent de investigație pentru Reuters cu sediul în Londra.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS