• Kilogramele în plus dau peste cap sistemul imunitar, reiese dintr-o cercetare efectuată pe 124 de pacienţi
  • Gravitatea simptomelor de Covid-19 creşte odată cu greutatea
  • Studiile arată că persoanele obeze au tendinţa de a face boli respiratorii mai grave

Kilogramele în plus te pot îmbolnavi de forme mai grave de Covid-19, spun specialiștii. Totodată, acestea vin la pachet cu boli asociate, precum diabet, boli cardivasculare sau respiratorii. Pe acest subiect, medicii de la Lille, unul dintre focarele de Covid-19 din Franţa au studiat 124 de pacienţi obezi bolnavi de Covid-19.

„Avem mai mult de 50% din pacienţi care sunt obezi. Mai mult de 85% din pacienţii obezi care au un indice al masei corporale peste 35 sunt intubaţi şi ventilaţi. Pericolul, pentru o înalţime de 1,75, începe însă de la 90 de kilograme. Pacienţii obezi prezintă şi un risc crescut de afecţiuni respiratorii, de aceea starea lor se poate deteriora rapid. Iar atunci când ajung la terapie intensivă sunt mai greu de intubat şi manipulat”, spune Merce Jourdain, şef secţie ATI Lille. 

Studii anterioare au arătat că persoanele care suferă de obezitate sunt mai puţin protejate de vaccinul antigripal şi au tendinţa de a face boli respiratorii mai grave, chiar dacă au fost imunizate. De altfel, cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce oamenii iau în greutate, metabolismul se schimbă, iar acest lucru poate face sistemul imunitar mai vulnerabil în faţa virusurilor.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Vârsta înaintată însoţită de obezitate este considerată o condiţie de risc maximum pentru Covid-19. Dar s-au observat forme grave ale bolii şi la pacienţi tineri, fără comorbidităţi, dar obezi.

Sursa foto: Profimedia