• NASA a lansat o animaţie care prezintă cum vor ajunge următorii oameni pe Lună
  • Misiunea Artemis este revenirea omului pe Lună după 50 de ani
  • Sistemul de Lansare Spaţială este cea mai puternică rachetă realizată vreodată

La 51 de ani de la lansarea navetei Apollo 10, considerată o „repetiţie“ înainte de aselenizare, NASA îți arată în ce fel se va desfăşura următoarea misiune care va pune un om pe Lună. O animaţie, dată publicității de către agenția Spațială Americană, explică în ce fel va avea loc prima revenire a omului pe Lună.

Între 1968 şi 1972, au fost trimise nouă misiuni americane spre lună, dintre care şase zboruri Apollo au reuşit să îi ducă pe oameni pe solul lunar. Următoarea fază a explorării suprafeţei lunare se numeşte Artemis. Misiunea celor de la NASA este atât stabilirea unei prezenţe umane pe termen lung pe Lună şi în apropierea acesteia, cât şi pregătirea unor misiuni viitoare pentru planeta Marte.  

Cea mai importantă etapă a proiectului Artemis este descrisă: „Orion trebuie să intre pe orbita platformei Gateway pentru andocare. După ce ajung la bord, o parte dintre membrii echipajului sunt transferaţi în aparatul de aselenizare. Ceilalţi, care au misiune pe Gateway, rămân pe platforma spaţială. Aselenizarea va avea loc în trei etape. Coborârea de pe orbita platformei Gateway, până la o orbită lunară, de unde se va coborî pe Lună şi, imediat ce misiunea este completă, astronauţii vor porni de pe suprafaţa satelitului natural pentru a reveni pe platforma Gateway. Odată ajunşi pe platformă şi transferaţi în Orion, membrii echipajului vor folosi motoarele navetei lor atât pentru a se desprinde de orbita platformei cât şi pentru a orienta aparatul în jurul Lunii astfel încât să intre pe o traiectorie care va dura mai multe zile până la întoarcerea pe Pământ. La finalul acestei călătorii, modulul de serviciu este eliberat şi modulul care adăposteşte echipajul este orientat cu scuturile de protecţie împotriva căldurii spre Pământ. Intrând în atmosfera planetei la peste 40.000 de km/oră, forţa de frecare va diminua considerabil viteza modulului şi îl va supune unor temperaturi de 5.000 de grade. Când modului ajunge la o viteză de mai puţin de 500 de km/oră, se declanşează mai multe paraşute realizate special pentru această misiune. Naveta va ajunge la numai 32 de km/oră în momentul aterizării“.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Sursă foto: NASA