Ești pe cale sa achiziționezi un apartament nou și vrei sa știi ce suprafață iti trebuie?  Piața imobiliara lucreaza cu multi termeni specifici: metri pătrați construiți, utili, suprafețe desfășurate.. și sunt diferențe colosale între acestia. Hai sa ți le explic, ca sa alegi ce trebuie.

Spațiul pe care îl vei folosi efectiv este ceea ce se numeste suprafaţa utilă.  Aceasta cuprinde: camera de zi, dormitoarele, băile, bucătăria, spaţiile de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei.  Aici nu intra: suprafaţa balcoanelor, a pragurilor, a golurilor de uşi sau a nişelor de radiatoare.

Când vezi un anunț imobiliar, caută așadar ca suprafață utila sa iti fie convenabila, nu cea construita. Suprafata construita este mai mare, căci include și pereții. Statisticile,  inclusiv analiza bancară pentru creditele imobiliare, se fac raportat la prețul unui metru pătrat util, nu construit.

Din punct de vedere legal, cea mai mică suprafața utila permisă pentru un apartament în România este de 37 mp utili. Un dormitor trebuie sa aibă minim 12 mp, livingul minim 18 mp, și baia minim 4,5 mp.  Lăţimea minimă de circulaţie a coridoarelor şi a vestibulului din interiorul locuinţei trebuie sa fie de 120 cm. Iar înălţimea liberă minimă a camerelor de locuit trebuie sa fie de 2,55 m. Așadar, la următoarea vizionare, ia o ruleta cu tine și asigură-te ca aceste cote sunt respectate. Este dreptul tău, iar acestea sunt niște cerințe minime pentru un trai decent.

Pentru o Garsoniera sau apartament cu un dormitor, caută suprafețe utile de 40 și 50 mp. Apartamentele cu doua dormitoare ar trebui sa se situeze între 50 și 80 mp, pe când cele cu trei dormitoare între 80 și 120 mp.

Numărul de metri pătrați pe care ar trebui să-l aibă apartamentul tău depinde bineinteles de numărul de persoane care vor locui în apartament, de stilul tău de viață și de bugetul tău. Însă esențiala este și dispunerea încăperilor. Caută planuri cât mai compacte, unde nu exista spații pierdute sau coridoare prea lungi. La cât de ofertanta este piața imobiliara, sunt sigura ca vei găsi exact ceea ce iti doresti.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT