Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.
Advertisment
Simți că tu și familia ta nu vă gestionați banii destul de eficient? Că nu economisiți pe cât v-ați dori sau nu reușiți să strângeți bani pentru a investi, chiar dacă aveți venituri bune și nu aveți cheltuieli planificate atât de mari?
Astăzi vreau să discutăm despre fenomenul de autosabotaj financiar, un fenomen care apare atunci când cheltuielile impulsive și lipsa de planificare se bat cap în cap cu obiectivele pe care le ai pentru sănătatea financiară a ta și a familiei tale.
Recomandări
Ideea de autosabotare ne duce cu gândul la conceptul de disonanță cognitivă. Propus de psihologul Leon Festinger în 1957, acesta arată că simți un disconfort sau o stare de conflict atunci când faci o acțiune care contravine credințelor tale.
Sunt mulți factori care pot determina o persoană să acționeze contrar propriilor convingeri, cercetătorii au studiat acest fenomen, așa că te invit să te documentezi mai mult pe subiect dacă ți se pare interesant.
În schimb, când vorbim despre autosabotajul financiar, acest fenomen ar putea însemna, de exemplu, că tu vrei să strângi bani pentru o vacanță de familie, dar cumperi un produs scump de care nu ai neapărat nevoie pentru că era la reduceri.
Sau vrei să strângi bani pentru un apartament, dar nu ratezi nicio vacanță.
Pentru a combate autosabotajul financiar poți apela la reguli de bugetare pe care să le respecți cu strictețe, cum ar fi Regula 50-30-20, care împarte din start banii și cheltuielile lunare în nevoi, dorințe și economii.
O altă variantă sunt instrumentele de economii sau de investiții pe care le alimentezi lunar și unde nu poți accesa banii decât la o dată prestabilită. Desigur, poți accesa banii mai repede, plătind un cost, ceea ce reduce riscul de decizii impulsive.
Nu ai nevoie de reguli mai complicate pentru tine și familia ta, dar trebuie să le respectați pe cele pe care le stabiliți.
În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.
Partenerii noștri