Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul. Mai ales atunci când discuțiile despre bani sunt principalul motiv de ceartă la tine în casă.

Voi vorbiți despre bani? Vă țineți banii la comun? Ascundeți bani unul de celălalt?

Conversația despre bani poate fi complicată sau greu de inițiat câteodată, mai ales în cuplurile care nu au găsit încă un mod de a comunica deschis pe acest subiect. Și nu sunt puține.

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?

Aproape 8 din 10 cupluri din România au recunoscut că disensiunile legate de bani și situația financiară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu, conform unui studiu din 2024.

53% consideră că educația financiară poate consolida o relație, în timp ce pentru 65% dintre cupluri cea mai presantă dorință este planificarea banilor pentru situații neprevăzute.

80% dintre cupluri declară că își pun banii la comun și gestionează bugetul familiei printr-o discuție deschisă. Comunicarea i-a ajutat pe aceștia să construiască un cadru de încredere.

Totuși, de cealaltă parte, aproximativ 1 din 3 români au recunoscut că au ascuns informații despre bani față de partenerii lor, ceea ce duce la neînțelegeri și tensiuni.

Studiul mai arată că siguranța financiară se află pe locul 4 în lista de priorități atunci când oamenii planifică întemeierea unei familii.

Acolo unde există comunicare, cuplurile reușesc să economisească și chiar să investească împreună. 74% dintre cupluri declară că pun bani deoparte, în timp ce mai mult de jumătate dintre ele folosesc produse bancare precum conturi de economii sau depozite.

58% dintre cupluri spun că deciziile de investiții riscante se iau mai degrabă împreună.

În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.