Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.

Dacă te gândești să investești o parte din banii tăi sau ai familiei tale în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat sau fonduri de investiții, dar nu te simți pregătit să devii investitor, astăzi aș vrea să îți spun că probabil ești deja investitor, doar că nu știi asta.

Da. Există o șansă bună ca în mod indirect să fii astăzi acționar la companii mari listate la Bursa de la București, precum MedLife, TeraPlast, Romgaz, Hidroelectrica sau OMV Petrom. Cum este posibil? Începând cu anul 2008, în România a apărut pensia privată obligatorie. Pe scurt, Pilonul 2.

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?

Asta înseamnă că o parte din venitul brut lunar al fiecărui angajat ajunge la unul dintre cei șapte administratori de fonduri de pensii private. Aceștia investesc banii tăi în diferite instrumente, astfel încât să obțină un randament bun, cu un risc cât mai redus.

Dacă ai intrat în piața muncii în ultimii 15 ani, și tu participi la Pilonul 2. Dacă ești la primul job, trebuie să știi că după primele luni vei fi repartizat aleatoriu la unul dintre cei șapte administratori, dacă nu optezi în mod direct pentru unul dintre ei.

Astăzi, 8,2 milioane de români contribuie la Pilonul 2 cu 4,75% din venitul brut lunar. În iulie, activul net al Pilonului 2 se apropia de 147 de miliarde de lei, și continua să crească, iar valoarea medie a unui cont era de aproximativ 17.850 de lei.

Banii erau investiți în felul următor: peste 65% în titluri de stat, peste 25% în acțiuni, iar restul în obligațiuni, fonduri de investiții, depozite bancare și alte instrumente.

În 2023, Pilonul 2 a avut un randament record de 17,9%. Ideea de bază a Pilonului 2 este de a-ți completa veniturile atunci când ieși din piața muncii. Banii pot fi accesați de tine când te pensionezi, dar și de familie în lipsa ta.

În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.