Bijuterii, cafea și ce mai lipsește…ah da..un croissant. Un desert șic pentru un personaj care a redefinit eleganța. Așa arăta micul dejun al lui Audrey Hepburn în 1960 când filma pentru „Breakfast at Tiffany’s”. Legendele spun că desertul are rădăcini austriece. În Viena, în timpul asediului din 1683, turcii care au ajuns în oraș săpând tuneluri, au fost auziti de brutarii care lucrau în schimbul de noapte. Aceștia au dat alarma și au salvat orașul. Pentru a celebra victoria, au pregatit un foietaj în formă de semilună. O alta legenda arată ca foietajul a ajuns în Franța în secolul al XVIII-lea, datorită Mariei Antoinette, prințesa austriacă care a devenit regina Franței.

Povestea spune că i-a fost dor de produsele de patiserie fine ale patriei sale și a adus brutari austrieci pentru a le recrea. Printre aceste produse de patiserie a fost și – kifle un produs copt care a evoluat în cele din urmă în croissant. În timp ce momentul exact al apariției croissantului rămâne învăluit în tradiția culinară, este clar că a devenit o parte integrantă a culturii și bucătăriei franceze. Până în secolul al XX-lea, croissantul s-a impus ferm în patiseriile și brutăriile din toată țara.

Croisantul a devenit un simbol al micului dejun în cultura franceză. Astăzi, croissantul este cel mai cunoscut produs de patiserie. Îl găsești în brutăriile și cafenele din întreaga lume, interpretat și cu arome ca vanilia, ciocolata și fisticul sau pasta de migdale. În capitală îl găsești la Boutique du Pain, Bread and Butter sau la Chocolat Ateneu.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ