Ca să fii super-putere, armele nu ajung: îți trebuie și o idee. Țarii s-au opus liberalismului occidental cu panslavismul; URSS, cu comunismul. Putin l-a găsit pe Aleksandr Dughin.

După o adolescență petrecută între satanism și neo-nazism, a absolvit filosofia, plus doctorate în științe politice și sociologie. Intră în politică, întâi în grupul Pamiat, apoi în Frontul Național Bolșevic. Vede în Putin un Führer și îi propune un nou spațiu vital: Eurasia, un imperiu ce va uni toți vorbitorii de rusă, dar și întreaga Europă. Democrația, individualismul și drepturile omului nu sunt valori universale, ci doar occidentale. Vor fi înlocuite cu ortodoxia de rit vechi, întărită de esoterismul păgân. Sub conducerea rusă, întoarcerea istoriei la Epoca bronzului va fi mai ușoară prin interzicerea Internetului, dar și a științelor. Pare un delir? De la Ankara la Teheran, toți cei frustrați de hegemonia americană îl admiră pe Dughin. În Rusia, cocktail-ul său de tradiționalism, conservatism autoritar și mesianism păgân e studiat la Academia Militară. El a inventat nazismul de la Kiev, invadarea Crimeii și genocidul din Donbas. A anunțat încă din 2008 războiul de azi: îl considera inevitabil. Putin vorbește de auto-purificarea Rusiei, dar Dughin i-a născocit după coloana a 5-a o a șasea: sunt cei din cercul său intim care încă acceptă capitalismul! Un banc rusesc spune că rasismul e disprețul pentru cei care arată altfel iar rusismul, pentru cei care o duc mai bine.

Ideologul Dughin se visează egalul lui Marx, dar e numai avatarul lui Rasputin. În vidul moral de după prăbușirea URSS, ideile sale narcisisto-revanșarde sunt un drog: întâi te simți puternic, apoi ai un scop în viață. În final, ajungi la crimă. Dacă nu e oprit în Ucraina, Putin riscă să ofere lumii o ecranizare a cărților lui Dughin până ultima pagină.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN