Internetul nu are granițe. Internauții au însă limite morale. Hackerii sunt tot oameni: râd, plâng, se revoltă sau se coalizează. După atacarea Ucrainei, gruparea Anonymous i-a declarat război lui Putin. Înaintea invaziei, Ucraina a suferit 3 valuri de atacuri cibernetice. Rusia a dezmințit implicarea, așa cum a făcut-o după Brexit sau alegerile din SUA. Armata sa de trolli este însă atacată azi de Anonymous, adică de nimeni și de toți.

Nu sunt o organizație, ci o mișcare. Nu au lideri și ordine, ci doar direcții de acțiune pentru hackeri autonomi și creativi. Sunt ca un stol de păsări: fiecare poate intra, ieși sau zbura în aceeași direcție. Au apărut în 2003, cu deviza ”Suntem Legiune. Nu iertăm. Nu uităm. Așteaptă-ne!”. Atacă pe oricine abuzează de puterea pe care o are: corporații, instituții sau state. De după ecrane, au participat la mișcarea Occupy, Primăvara arabă sau lupta cu islamiștii. Au 16 milioane de urmăritori pe Twitter. Luna asta, au trimis milioane de SMS-uri rușilor și au întrerupt programele TV oficiale cu imagini din război.

Printre cele 2500 site-uri piratate, cele ale Kremlinului și FSB. Li s-au alăturat hackerii polonezi din Escadrila 303 și bielorușii de la CyberPartisan. Pe 23 martie, au anunțat spargerea serverului Băncii Naționale a Rusiei și publicarea viitoare a 35.000 documente secrete. Mulți oameni îi văd ca pe haiducii internetului; alții îi consideră teroriști.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Ofensiva lor online asupra Rusiei ar putea escalada conflictul. Ce e însă sigur, e că afectează mașina de război și de propagandă. Mai rău, îl ridiculizează pe Putin. El credea rețeaua o țeavă prin care să atace nepedepsit democrațiile. Însă netul nu unește doar computere, ci oameni. Anonymous este dovada că valorile universale pot da naștere unei conștiințe globale. Una care nu-i dă lui Putin like, ci block.