Invadarea Ucrainei a scos planeta în stradă. În Rusia însă, bastoanele poliției sunt nemiloase iar legea te consideră trădător de țară dacă îți critici stăpânul. Rușinați, unii intelectuali cer online iertare generațiilor viitoare. Printre puținii eroi ai prezentului care înfruntă violența și cer încetarea barbariei, cineva vine însă din trecut: este Elena Osipova. Are 78 ani și e bolnavă de diabet, dar îi urlă lui Putin un ”niet” sănătos.

E din Sankt-Petersburg, orașul construit de Petru cel Mare ca să dea Rusiei o fereastră spre civilizația europeană. Azi, fereastra e încuiată și perdelele trase. Ca fiică a nopților albe, Elena Osipova nu apreciază bezna. Și atunci protestează. E pictoriță, pasionată de grădinile Tauridei. Acolo e monumentul lui Ceaikovski, a cărui Uvertură 1812 cântă gloria celor care apără un pământ, nu a cotropitorilor. Însă Elena Osipova nu se opune războiului doar din motive culturale. S-a născut în orașul care i-a rezistat lui Hitler 900 zile. Ea recunoaște un nazist după fapte, nu după etichete. Și Putin e tot din Leningrad, dar e mai tânăr. Frica, frigul, foamea și moartea într-o blocadă sunt pentru el doar cuvinte pe care le cenzurează. Pentru Elena, sunt mirosuri, sunete și chipuri ce nu se dau uitate.

Putin vrea să refacă URSS, dar Elena Osipova încă știe cât costă asta. Ea și-a plătit biletul ca să protesteze.  Nu are medalii, dar concetățeni o numesc ”conștiința orașului”. Poștașul nu îi aduce pensia, ci amenzi usturătoare după fiecare protest. Un țar de demult voia să-i ucidă pe negustorii unei cetăți care îi rezistase. O bătrânică l-a repezit, spunându-i ”dacă îi omori pe cei care aduc grânele, tu ce vei mânca mâine, Ivane?” Țarul a îmbrățișat-o și i-a cruțat pe ostatici. Prin babușka obraznică, îi vorbise chiar Mama Rusia. Putin a arestat-o însă pe Elena Osipova.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Dacă Mama Rusia l-a poreclit pe acel țar milostiv ”cel Groaznic”, sub ce nume îl va reține pe cel de azi?