Putin și-a construit o imagine de sportiv: l-ai văzut ca judoka, hocheist, vânător și pescar. Atacând Kievul, intră însă într-un ring apărat de doi super-campioni mondiali: frații Vitali și Vladimir Klitschko. Împreună, au dominat boxul profesionist timp de două decenii. Au adunat toate titlurile, medaliile și centurile. Sunt cei care știu să planifice fiecare lovitură, sunt cei care câștigă prin KO. Retrași din sport, sunt azi în serviciul țării lor. Participant la Maidan, Vitali e din 2014 primarul ales și reales al Kievului.

Erou al Ucrainei pentru cariera sportivă, își înțelege distincția ca pe o misiune. În Kievul atacat, e peste tot: organizează, încurajează și pune personal umărul la efortul de apărare. Și-a dublat jurământul civic cu cel militar iar simpla  sa apariție pe străzi redă ucrainenilor un moral de oțel. Nu e însă totul. Klitschko a trăit mulți ani în Germania, unde are o notorietate de 99%! Pentru Olaf Scholz, Kievul are chipul lui. Frații Klitschko nu luptă doar cu pumnii de super-eroi. Sunt de ani de zile șahiști pasionați. Vitali spune că „e la fel ca în box, ai nevoie de o strategie și să prevezi gândurile adversarului cu 3 mișcări înainte”.

Primarul coordonează serviciilevitale ale capitalei și protecția civililor, dar participă și la transformarea  orașului într-o fortăreață. În timpul rămas, îl invită pe Papa Francisc la Kiev, cerându-i  ”să-și asume funcția morală care vine la pachet cu rolul său”. Sau participă la cununia unor combatanți din linia întâi. Luptând cot la cot, frații Klitschko aduc în conflict dimensiunea mitologică. O știi de la fiii Vrâncioaiei, frații Buzești și până la soldatul Ryan. În murdăria războiului, ei sunt chipurile curate după care identifici o cauză dreaptă. Lui Putin îi rămâne doar rolul zmeului cel rău. Orice copil știe cum se va termina lupta.  

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT