Dintre toate sentimentele care te asaltează într-un război, poate cel mai sfâșietor este cel de neputință. La Kiev, Varșovia sau Toronto, aceeași întrebare îi chinuie pe ucraineni: ”ce pot face să opresc asta?”. Printre cei care au găsit un răspuns e și Lidia Jghir.

Are doar 29 ani și este din orașul Cerkasy. Războiul a prins-o tocmai la Beijing, unde este educatoare în probleme de mediu. Se simțea vinovată că nu poate lupta alături de ai ei. Urmărind presa chineză, aliniată pe propaganda lui Putin, a intrat aproape singură în luptă cu cenzura: a lansat cu câțiva compatrioți un canal de YouTube, site-ul web Știri din Ucraina și a postat pe mesageria WeChat video-uri subtitrate în chineză. ”Nu fac politică, mesajul meu e că nimeni nu are dreptul să-ți intre în casă și să te omoare”. Lidia îi știe pe chinezi moderați și empatici cu victimele. Dacă sunt majoritar pro-ruși, e doar din lipsă de informare. Deși cenzura le impune internauților să acceseze canalul printr-un VPN, Lidia a adunat peste o mie de abonați încă din prima săptămână. La început, multe comentarii erau ostile. Azi, predomină like-uri și mesaje de solidaritate. Lidia mărturisește că cel mai mult au mișcat-o cuvintele de mulțumire ale unui spectator: ”Datorită vouă, mi-am schimbat opinia”. E doar un chinez dintr-un miliard și jumătate, însă Lidia a primit confirmarea că nu luptă în zadar. Neputința care o încerca acum o lună a lăsat locul unei activități frenetice și metodice.

Un proverb chinezesc spune că oricât de lungă e călătoria, ea începe cu un prim pas. Prin lupta ei individuală într-un ocean de cenzură, Lidia Jghir e mai mult decât un patriot ucrainean. Ea este o nouă dovadă că un om singur nu este neputincios. Când năvălesc barbarii, civilizația se sprijină pe fiecare: pe ea, pe mine și pe tine.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT