Occidentul livrează arme Ucrainei și impune sancțiuni Rusiei. Între timp, UE încă plătește acesteia 1 miliard euro pe zi pentru energie. Suntem ostaticii propriului confort. Liderii actuali ezită să ia măsuri mai dure, însă unul acceptă provocarea: premierul Italiei, Mario Draghi.


Deși țara sa importă din Rusia 40% din energie, Draghi este dispus să susțină embargo-ul: ,,Vrem pacea sau aerul condiționat pornit?” Nu e declarația unui populist exaltat, ci a celui mai pregătit economist european. Are un doctorat la MIT, a lucrat în privat ca director la Goldman Sachs, apoi a fost guvernatorul Băncii Naționale a Italiei și președintele Băncii Centrale Europene. În criza datoriilor suverane, a salvat euro declarând că va face ”orice e necesar” pentru aceasta.

Revista Politico îl considera în 2021 cel mai puternic om din Europa. Poreclit Super Mario, a preluat guvernarea Italiei în plină epidemie. Deși a impus un lockdown dur, green pass-ul și vaccinarea obligatorie a bătrânilor, popularitatea sa a crescut la 63%. În câteva luni, a reformat justiția, fiscalitatea și vârsta de pensionare, a întărit cooperarea cu Franța și a evacuat 5000 afgani de pe aeroportul Kabul. Pentru The Economist, a făcut dintr-o țară neguvernabilă The Country of the Year.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ca politician, Draghi impune schimbarea. Ca economist, știe cât costă și unde sunt banii. E eficient și brutal de sincer. Ieri îl făcea pe Erdogan dictator, azi ne spune că oprirea lui Putin ne va costa pe fiecare o haină mai groasă la iarnă. După Churchill și Kennedy, un nou lider ne reamintește că libertatea cere sacrificii și că democrația nu înseamnă doar drepturi, ci și îndatoriri.

Mario Draghi este tot ceea ce visai: un politician care nu te minte. Azi îți spune să nu ceri pacea, ci s-o câștigi: dacă renunți la un plin de benzină, cel care va rămâne în pana prostului e Vladimir Putin.