Putin are arme moderne, însă gândirea lui vine din trecut. La butoanele arsenalului sunt niște birocrați. În față, pare că Ucraina luptă cu mâinile goale, dar Mykhailo Fedorov încă are un smartphone: cu el frânează invazia, click după click.

Are doar 31 ani. E cel care i-a asigurat lui Zelenski alegerea, printr-o mare campanie online. Numit ministru al Transformării Digitale, Fedorov întâlnește oameni ca Zuckerberg sau Elon Musk. Crează o rețea de parteneri potențiali pentru modernizarea țării. Astăzi o folosește ca pe o armă. Când rachetele cad peste Kiev, el mută lupta în spațiul virtual.

Răspunde la glonț cu arond. Și câștigă. O face la vedere. Bate pe Twitter obrazul Occidentului, ca pe o mare tobă. Când îi cere public lui Musk să uite de rachetele spre Marte și să le vadă pe cele rusești, acesta pune sateliții Starlink la dispoziția Ucrainei. Când e interpelat Tim Cook, Rusia rămâne fără AppStore. Dacă Putin are ferme de trolli, Fedorov lansează deviza ”În Metaverse nu e loc pentru criminali de război”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Găsește în GAFA alianța pe care NATO i-o refuză. Zi după zi, Rusia e mai debranșată de la economia mondială. Putin cenzurează presa liberă, însă rușii încă pot afla adevărul despre război din online.

Poate vor reacționa. Cum ține Fedorov piept invaziei? Are de la minister o mână de oameni cu laptop-uri. Negociază cu Silicon Valley dintr-o pivniță sau din șura bunicilor. Au adunat deja 54 M$ de ajutoare în criptomonede. Dar secretul e altul. Rusia luptă cu armele trecutului. Nu poți încărca pe net dosare cu șină, nici cu șenile. Aici, imaginile te acuză și cuvintele ucid. Fedorov este un om al viitorului. Cu el, Metaverse-ul nu mai e un univers paralel, ci unul viu: e cel în care Putin a pierdut deja.