În orice limbă, cuvântul cel mai intim și emoționant este același: mamă. Mama e numai una. Însă uneori, popoare întregi își recunosc sufletul în chipul unei femei lider. Ai auzit de Golda Meir sau de Indira Ghandi: azi îți vorbesc despre Angela Merkel sau Mutti, cum îi zic admiratorii și adversarii deopotrivă. Mămica.

Acum 16 ani, când a devenit cancelarul Germaniei, avea toate dezavantajele: era cea mai tânără din istorie, provenea din fosta Germanie comunistă și era primul cancelar care purta fustă. Cum nu-i dădeau multe șanse, au poreclit-o ”das Mädchen”, fata. S-au schimbat multe de atunci și pe multe le-a schimbat chiar fata. A crescut și a ocupat cu cinste funcția, rămânând chipul, vocea și voința Germaniei în fața a 4 președinți americani, 4 francezi, 5 premieri britanici, 7 italieni și 8 japonezi.

Napoleon spunea că marea politică este să aplici bunul-simț al unei gospodine la problemele unei țări. Angela nu doar l-a citit, ci a știut ceva în plus: că acea gospodină este femeie și mamă. În calculele ei intră nu doar subzistența, ci și o inimă cu grijă pentru viitor.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Merkel a șocat lumea când a primit milioane de refugiați. Dincolo de noi probleme, ea vedea însă posibilitatea de a depăși handicapul demografic al Germaniei. Țara, atât de omogenă etnic, integrase deja milioane de turci. În plus, ea a accelerat tranziția ecologică, deși Verzii îi erau concurenți în politică. O mamă este prevăzătoare.

A legalizat căsătoriile gay, deși personal a votat contra. A tras Grecia de urechi pentru risipă, dar tot ea a insistat ca să rămână în zona euro. O mamă își iubește toți copiii, chiar când nu e de acord cu ei.

După război, Germania inspira doar ură. Câțiva mari bărbați de stat mai târziu, își recâștigase respectul. Angela Merkel lasă acum Europei o țară mai unită, mai solidară și mai puternică. Una care inspiră tuturor admirație și multora – iubire. Mutti e numai una.