În basme, Zmeul cel rău o închide pe Ileana Cosânzeana într-un turn, însă Făt-frumos reușește să o elibereze. Când crești, afli că uneori zmeul e mai puternic. Ți-o prezint pe Aung San Suu Kyi.

Deși tatăl ei e considerat părintele națiunii birmane, Suu nu a avut o copilărie fericită. Cel care a smuls britanicilor independența și a fondat armata națională a fost asasinat. Suu a crescut în exil, studiind la New Delhi, apoi la Oxford. După câțiva ani de muncă în cadrul ONU, se întoace în țară și fondează Liga Națională pentru Democrație. Câștigă 81% din mandate, dar militarii anulează rezultatele și o arestează la domiciliu. Ții minte ce greu ți-a fost să stai o lună în casă anul trecut?

Aung San Suu Kyi a petrecut 15 din ultimii 21 ani așa, cu diferența că i s-a interzis contactul cu oricine din afară. Este cel mai vechi deținut politic din lume și un simbol al luptei pentru democrație. În 1991, a primit premiul Nobel pentru Pace. Cu banii primiți a creat un fond pentru sănătate și educație. În 1996, militarii organizează alegeri. Suu pleacă în campanie și abia supraviețuiește unui atentat. Când câștigă, militarii se răzgândesc.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Refuză să plece din țară, pentru că nu ar mai lăsa-o să se întoarcă. Ani întregi, nu își poate vedea copiii, nici soțul bolnav. Toți liderii lumii îi cer eliberarea. Degeaba. În 2007, SUA îi acordă Congressional Gold Medal prin vot unanim. În 2010, iese din arest și devine ministru de externe și consilier de stat. Urmează însă genocidul minorității musulmane Rohingya. În toți anii de izolare, lumea s-a schimbat și reacția ei e considerată prea timidă.

Multe organizații îi retrag titlurile acordate anterior. Iar militarii tot nu au renunțat. În 2021, au anulat un nou rând de alegeri și au arestat-o. Procesul e în curs. Aung San Suu Kyi riscă ani grei de închisoare. Între timp, are și probleme de sănătate. În basmele birmane, se pare că zmeul câștigă.