Se zice că pentru a schimba lumea, trebuie să începi cu tine. Dacă vrei o lume mai frumoasă, fii frumos în mii de feluri. Fii starul, icoana și conștiința celorlalți, așa cum face Catherine Deneuve.

La fel ca părinții și surorile ei, este actriță. Joacă de la 12 ani. La 20, devine star cu rolul din Umbrelele din Cherbourg. A jucat în 100 filme, fiind muza lui Vadim, Polanski, Truffaut și Bunuel. Incarnează la perfecțiune o frumusețe glacială, o feminitate grațioasă ce ascunde mereu un caracter puternic. Bărbații o adoră, femeile se recunosc în ea. Colecționează premiile în festivaluri și deține recordul de 14 nominalizări la premiul César, Oscarul francez.

Este imaginea chic-ului parizian pentru Chanel, L’Oréal, Louis Vuitton și muza eternă a lui Yves Saint-Laurent. În 1985, este aleasă ca noua Marianne, imaginea Republicii: bustul ei tronează în orice primărie. Deneuve își donează drepturile către Amnesty International.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ea nu e doar Franța eleganței, ci și cea a luptei pentru libertăți. Militează pentru legalizarea avortului, contra pedepsei capitale și pentru drepturile femeilor și homosexualilor. Nu e însă o exaltată: în 2018, denunță excesele mișcării #metoo și semnează cu alte 99 femei o scrisoare contra ”noii vânători de vrăjitoare”.

Pentru că Deneuve nu se ia după mode, ea e din cei care le lansează. A fumat o viață întreagă trei pachete pe zi și a trăit mari iubiri. A fost căsătorită cu fotograful David Bailey, dar are copii cu Christian Vadim și Marcello Mastroianni.

Fiind tot actori, azi îi sunt parteneri în filme. Anii trec, dar fascinația publicului pentru ea nu. E frumoasă ca o corabie: deși apar nave moderne, ea îți hrănește dintr-o privire visul de depărtări și de aventură.
E sublimă, distantă, știe întotdeauna ce vrea și o cere cu un zâmbet elegant. Într-o lume care și-a pierdut toate iluziile, Catherine Deneuve rămâne o zeiță.