Când vine vorba despre încălzirea globală, știm două lucruri: că oamenii de știință trag zi de zi alarma și că politicienii promit mult și fac puțin. Între timp, OMM (Organizația Meteorologică Mondială) și-a
ales pentru prima oară ca președinte o femeie. Vine din Argentina și se numește Celeste Saulo.

Născută în 1964, a absolvit Universitatea din Buenos Aires (UBA) cu o licență în științe meteorologice și un doctorat în științe atmosferice. Continuă apoi ca cercetător și profesor la UBA și la Consiliul Național de Cercetare Științifică și Tehnică (CONICET), specializându-se în predicția meteorologică digitală, prognozarea ansamblului, asimilarea datelor și interacțiunile dintre pământ și atmosferă.
În 2014, devine directoarea Serviciului Meteorologic Național. Modernizează capacitățile de monitorizare, prognoză și mai ales comunicare. Celeste știe că, pentru a aborda provocările generate de schimbările climatice și dezastrele naturale, e nevoie de o cooperarea interinstituțională și interdisciplinară cât mai largă: Argentina devine lider în dezvoltarea și formarea serviciilor meteo din America Latină. Pentru a asigura viitorul, crează Biroul YESS (Young Earth System Scientists), integrând din timp tinerii cercetători în sistem. În 2019, OMM o alege prim-vicepreședinte. După un mandat în care acțiunea ei strategică dezvoltă modelul sud-american la scară globală, preia acum funcția supremă.

Dintotdeauna, bărbații ne-au adus evoluția, luptând constant cu natura. Spiritul lor cuceritor nu știe să se manifeste altfel. Astăzi, supraviețuirea omului ca specie ne cere să renunțăm la stilul nostru de viață. Paradoxal, pentru a câștiga, trebuie să învățăm să pierdem. Iată de ce, pentru următoarea bătălie, avem probabil nevoie de o strategie feminină. Celeste Saulo e doar una dintre eroinele viitorului.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA