La mii de kilometri de frontul din Ucraina, lupta dintre democrație și autoritarism este la fel de intensă. În pașnicul Stockholm nu cad rachete, ci amenințări, manevre diplomatice și atacuri electronice. Pentru a le face față, Suedia a ales o femeie: șefa serviciilor secrete, Charlotte von Essen.
Are 60 ani și mai multe cariere la activ. După studii de sociologie la Universitatea din Stockholm, lucrează întâi ca asistentă socială. La 31 ani, Charlotte își ia a doua diplomă, în drept. Notar pe lângă Tribunalul Administrativ, devine apoi magistrat la Curtea de Apel. În 2001 se transferă ca expert la Ministerul de Justiție. Zece ani mai târziu, este Chief Justice, adică unul din cei trei magistrați apolitici care verifică legalitatea propunerilor legislative ale guvernului. După 2015, petrece doi ani la Tribunalul Administrativ din Uppsala, după care e numită directoare adjunctă a SÄPO, serviciile secrete. Patru ani mai târziu, preia șefia acestora, pentru un mandat de 6 ani.

Charlotte are o sarcină grea: Suedia trebuie să negocieze votul lui Erdogan pentru aderarea la NATO, fără a ceda asupra dreptului de azil politic acordat refugiaților kurzi; cel al lui Orban, fără a renunța la promovarea statului de drept. În plus, extremiștii care au ars Coranul la proteste i-au pus țara în fruntea țintelor terorismului islamist. Charlotte a ridicat nivelul de alertă, dar le-a cerut compatrioților să nu-și schimbe obiceiurile. Ea știe că teama este primul inamic.

Cu ce atu-uri luptă această femeie discretă? În fața kaghebistului Putin, ea opune domnia legii; în fața populiștilor Orban și Erdogan, o viață în slujba interesului public; în fața terorismului, ea este o mamă cu trei copii. Charlotte von Essen pare doar un funcționar. Eu văd însă în ea un luptător hotărât pentru libertate, suveranitate și democrație. Adică pentru tine și pentru mine.

Recomandări

MAKE EU GREAT AGAIN
RĂZBOI ȘI PACE
SE ROAGĂ PENTRU NOI
NOTA DE PLATĂ
FIDELITATEA, BOALĂ GREA
NOLAN IA STARURILE