Din 1789 încoace, politica Franței a alternat între stânga și dreapta. Proaspăt reales, Macron se confruntă însă cu două opoziții puternice! Cum să jonglezi cu trei portocale în loc de două? Numești o femeie la Palatul Matignon: doamna prim-ministrĂ Elisabeth Borne!
Advertisment
După studii la prestigioasa Ecole Polytechnique și un MBA la Colegiul Inginerilor, a fost ani de zile consiliera unor importanți miniștri socialiști, ca Lionel Jospin, Jack Lang sau Ségolène Royal. Devine prefect în provincie, după care se întoarce la conducerea direcției generale de urbanism a Parisului. În primul mandat al lui Macron, e numită ministră a Transporturilor. Fosta socialistă sparge monopolul transportului feroviar, cu prețul unei lungi greve în sector. Introducând apoi o eco-taxă pe traficul aerian și o nouă lege în favoarea bicicliștilor, i se oferă ministerul Tranziției ecologice.
Aici, declară ”starea de urgență climatică” și revizuiește obiectivele de neutralitate carbonică ale Franței. În plină pandemie Covid, preia ministerul Muncii. Prima ei măsură șochează: consultă sindicatele, deși nu există nici un conflict în curs. Elisabeth Borne preferă să prevină problemele. Adversarii ei recunosc că ”știe să asculte”, dar și să ia măsuri dure. Azi, e a doua femeie prim-ministru din istoria Franței. Sub aerul de învățătoare exigentă se ascunde poate o Margaret Thatcher de stânga. Pentru a fi legitimi, ea și miniștrii ei vor candida în alegeri. Francezii sunt îngrijorați de scumpiri și de creșterea vârstei de pensie. În primul ei discurs, le-a promis că ”nu îi va minți”. Cuvintele par blânde, însă reprezintă o adevărată declarație de război față de cele două opoziții extremiste. Deși femeile reprezintă 50% din guvern, bărbații ocupă pozițiile-cheie. Răspunsul ei: ”paritatea se construiește pe competențe”.
Dacă va reuși să-i convingă pe francezi, Elisabeth Borne își va încheia mandatul la 65 ani, adică tocmai vârsta de pensie deocamdată inacceptabilă.
Recomandări
Partenerii noștri