Incalzire globala, paduri care dispar, oceane poluate. De dragul planetei, sau revoltata de indiferenta semenilor, la doar 16 ani, suedeza Greta Thunberg  a impartit lumea in doua. A fost admirata si contestata. Motivul- schimarile climatice. Vocea ei s-a facut auzita prima data in 2018 cand, in fiecare vineri, lipsea de la scoala si protesta in fata Parlamentului din Stockholm. Asa a inceput Greva scolara pentru clima, care a dusin martie 2019 la prima greva globala. Un semnal de alarma cu privire la schimbarile climatice. Alaturi de Greta au fost peste 1 million si jumatate de oameni, din 125 de tari.

Cred ca in multe privinte noi, cei autisti suntem cei normali, iar restul oamenilor sunt destul de ciudati. Isi asuma astfel diagnosticul de Asperger, confirmat la 11 ani. Dar si-a sustinut mai departe cauza, acuzandu-i pe politicieni de indiferenta si ipocrizie.

A mai urmat o aventura. In august 2019, pleaca cu o barcă eoliană și solară din Marea Britanie, către New York, la Summitul Națiunilor Unite pentru Acțiunea Climatică.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Pentru verticalitate si perseverenta a fost desemnată Persoana Anului in TIME Magazine în decembrie 2019. Cea mai tanara castigatoare si prima nascuta in secolul nostru. N-au lipsit, insa,  criticile. Multi au spus ca este folosita de stanga politica sau ca aveam de a face cu un abuz al parintilor. Cert e ca atunci cand vine vorba de mediu Greta nu accepta compromisuri. O Ioana D Arc a schimbarilor climatice. O fata cat o lume intreaga.