Unii bărbați încă mai cred că o femeie frumoasă nu are nimic în cap iar uneia deștepte nu îi pasă de farduri. Ca să îi scap de prejudecăți, vă voi vorbi azi despre Hedy Lamarr.

Hedwig Eva Maria Kiesler e o frumoasă actriță din Viena interbelică. După primele succese pe scenă, e prima vedetă din istoria filmului care va juca goală, ba chiar – îndrăzneală supremă în 1933 – mimează un orgasm! Se mărită apoi cu un milionar, care îi cere să renunțe și să devină o doamnă respectabilă. Însă ce o dezonorează pe evreica Hedwig sunt legăturile soțului cu liderii naziști. Într-o noapte, își ia bijuteriile și fuge la Paris, deghizată în servitoare. Pe vaporul spre America, negociază tocmai cu Louis B. Mayer un contract la Hollywood! Hedwig devine Hedy, un star MGM ce are parteneri de talia unui Clark Gable, James Stewart sau Spencer Tracy. E superbă, sofisticată și exotică. Câștigă averi, dar e nefericită: i se propun doar roluri de prostuță sexy. Ce nu știe presa glossy e că sex-symbol-ul e pasionat de știință. Când începe războiul, se prezintă la Consiliul Național al Inventatorilor, cei care transformă industria SUA într-una de război. I se propune politicos să ajute țara ca star, vânzând obligațiuni. Însă Hedy nu se lasă: împreună cu un amic pianist, brevetează un sistem multi-frecvență pentru ghidajul torpilelor. Invenția e cu aproape 30 ani înaintea vremurilor și va fi folosită abia după expirarea patentei. Retrasă demult din atenția publicului, Hedy va trăi până în anul 2000. Din cochetărie, poartă cu apropiații doar relații telefonice. Însă și telefonul s-a schimbat: dacă azi ai Bluetooth și Wi-fi, e tocmai meritul invenției ei.

A fost cea mai frumoasă, cea mai rebelă și cea mai liberă vedetă. Iar în timpul liber, o inventatoare amatoare, dar vizionară. În 2019, un asteroid a primit numele ei, pentru ca Hedy Lamarr să continue să strălucească pe firmament.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT