Vorbim despre accesul femeilor afgane la educație. Îi numim pe talibani „medievali” . Evul Mediu s-ar considera însă jignit de alăturare și s-ar putea apăra cu numai trei cuvinte: Hildegard von Bingen.

Se naște în 1098, al zecelea copil al unei familii din mica nobilime palatină. Are de mică viziuni mistice și se călugărește la 14 ani. La 38, e stareță. Hilde scrie tratate de teologie și ține turnee de conferințe la care asistă nobilii și marii prelați. Corespondează cu papii și împărații pe teme religioase, dar și politice.

Hildegard e și autor-compozitor: muzica ei e interpretată și azi iar discurile intră în topuri! În lucrarea ei Ordo Virtutum, cea mai veche dramă lirică din lume, diavolul e pedepsit să nu poată cânta și e singurul personaj care vorbește. Însă benedictina nu se limitează doar la domeniile artistice. Cercetează plantele și produce poțiuni și tincturi, cu care îngrijește bolnavii. Redescoperindu-i rețetele, oamenii de știință germani o consideră azi părintele științelor naturale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În medicină, Hildegard are o abordare holistică, tratând nu doar simptomele bolii, ci și cauzele psihologice sau spirituale. Lucrarea ei Cauze și cure rămâne cel mai bogat tratat de medicină medievală. Hilde studiază microcosmul organismului în conexiune strânsă cu macrocosmul naturii înconjurătoare.

Azi, adepții New Age deschid francize de spa-uri Hildebad, unde poți experimenta și tu tratamentele milenare. Această femeie e o rebelă autodidactă, însă prin diversitatea intereselor și vastitatea cunoștințelor, ea precede cu 5 secole marii bărbați ai Renașterii.

În cel mai întunecat timp al istoriei europene, o astfel de personalitate a putut fi acceptată și chiar valorizată. Contemporanii lui Hildegard von Bingen ar scoate probabil sabia, dacă ar vedea cum sunt tratate fetițele afgane, o mie de ani mai târziu. Noi doar ridicăm din umeri.