Sunt femei pe lumea asta care au nevoie de ajutor, si femei care stiu sa-l ofere. Cu dragoste. Asa este Iana Matei, premiata  de Departamentul de Stat american, de Camera Lorzilor din Marea si declarata Europeanul Anului in 2010. Pentru implicarea in lupta impotriva traficului de persoane, in special, minore. O problema acuta a intregii Europe.

74% din victimele traficului de persoane sunt romance, spune Iana Matei citand din raportul Comisiei Europene pe anul 2020. Destinatia, tarile Occidentului.

Iana Matei are o poveste. A fugit din Romania in 1990, dupa mineriada si a reusit sa ajunga in Australia, impreuna cu fiul ei. Acolo s-a ocupat de copii. De copiii abandonati ai strazilor australiene.

Recomandări

FILIPINE ACUZĂ CHINA
NU RĂMÂN PASIVI
LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAT?
HACKERII IRANIENI VIZEAZĂ SUA
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE

Se intoarce in tara in 1998 si in 1999 infiinteaza la Pitesti, Asociația Reaching Out Romania. Si un adapost, unde are grija de fetele recuperate din retelele de trafic. Pana anul trecut, a salvat  600 de minore din mainile celor care le considerau o marfa. Este singura organizatie din Romania care recuperează, salveaza si protejeaza fetele traficate.

Peste 80% din cele asistate  au depus plangeri impotriva traficantilor si au fost martori solizi pana la sfarsit, spune Iana. Procesul cu clanul Clamparilor a fost probabil cel mai mediatizat. Si pentru ca traficantii nu renunta usor, adapostul este supravegheat zi si noapte de o firma de paza.

Iana Matei a ales să duca o luptă pe care si autoritatile statului o castiga greu. Da, ar fi vrut sa faca mai mult, dar, pana la urma, cine salveaza un suflet, salveaza o lume.