De la bugetul personal până la războaie și încălzire globală, toată viața noastră are legătură cu petrolul. Iar jocurile ascunse ale politicienilor și corporațiilor sunt scoase la lumină doar de câțiva whistleblowers și de jurnaliștii de investigație. Ce nu știi e că inventatoarea genului este o femeie: Ida Tarbell.
Se naște în 1857 în Pennsylvania, unde tatăl ei e rafinator de petrol. Este de mică martoră la tacticile nemiloase ale lui John D. Rockefeller, care scot de pe piață întreprinderile mici. Dezvoltă un interes pentru jurnalism și urmează studiile la Colegiul Allegheny. În 1894, devine corespondentul la Paris al revistei McClure’s Magazine, realizând interviuri cu Pasteur, Zola sau Dumas-fiul. Pentru o carte despre Napoleon, învață de la istoricii francezi cum să analizeze arhivele și sursele secundare. Pentru biografia lui Lincoln, jurnalista va găsi 300 scrisori, discursuri și fotografii inedite, care scăpaseră istoricilor oficiali. Opera vieții ei rămâne însă Istoria Standard Oil Company, considerată și azi o capodoperă a jurnalismului de investigație. Expunând cu mii de documente practicile corporatiste imorale și ilegale, cartea ei va duce la destrămarea monopolului Standard Oil, adoptarea legislației Antitrust și crearea FTC (Federal Trade Commission). Lupta ei cu Rockefeller inspiră o piesă de teatru, Leul și șoricelul, ce se va juca de 686 ori la New-York. Ida va milita toată viața pentru drepturile femeilor și educație. În 1917, Președintele Wilson o numește în Consiliul Național de Apărare, apoi în delegația americană la Versailles, însă diplomații se opun: ce să caute o femeie la Conferința de Pace?
Se zice că femeile nu pot să țină un secret. Dezvăluindu-le pe cele ale petroliștilor, Ida Tarbell a schimbat lumea. În cuvintele ei, fișa postului sună așa: ”jurnalistul publică lucruri pe care altcineva le-ar vrea ascunse; orice altceva ține de relații publice”.  

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE