Îți vorbesc aici despre femei puternice. Unele sunt eroine de basm; altele, de tragedie. Există însă una care le-a trăit pe toate, stabilind pe parcurs noi standarde de excelență: Jacqueline Kennedy Onassis.
Când se mărită în 1951 cu senatorul Kennedy, e o fată de familie bună, educată la Vassar, dar și o fire independentă, cu experiență de jurnalist.
Advertisment
Devine femeia perfectă a anilor 50, dedicându-se carierei politice a soțului și oferindu-i doi copii, în ciuda unei sarcini pierdute. Anii 60 îi începe ca First Lady. În doar trei ani, devine o icoană a modei și o protectoare a artelor. Când face un documentar despre renovarea Casei Albe, primește un premiu Emmy.
Când vorbește trei limbi străine în vizitele de stat, e imaginea noii Americi. Femeile visează să-i semene, dar nu știu depresiile unei soții constant înșelate, care mai pierde încă un copil. După ce JFK e asasinat în brațele ei, când i se sugerează să-și schimbe taiorul însângerat înainte de a întâlni presa, refuză: ”lasă-i să vadă ce au făcut”. După funeraliile naționale, presa britanică spune că Jackie a dat Americii ceva ce i-a lipsit mereu: maiestuozitate.
Recomandări
Când cumnatul Robert este și el ucis, se mărită cu miliardarul Onassis, ca să-și apere copiii. Și grecul o va înșela: nu cu Marylin, ci cu Maria Callas. Americanii îi reproșează mezalianța și o poreclesc Jackie O. Din nou văduvă, revine la New York în mediul editorial, unde cultura și gustul ei desăvârșit îi readuc succesul. La 64 ani, înfruntă cancerul cu aceeași siguranță elegantă.
E și azi un model pentru orice nouă First Lady. A fost înșelată de soți și iubită de milioane de anonimi. I-au trecut pe la urechi cercei cu briliante, dar și gloanțe. În balurile oficiale, ca și în urma sicriului prezidențial, a fost regina unui popor egalitar și republican. Deși a trăit toate tragediile, rămâne icoana succesului: e Jackie, o femeie fără egal.
Partenerii noștri