Expresia vai, tinerii din ziua de azi!” e veche de când lumea, însă parcă nici o nouă generație nu a fost mai ironizată ca cea de azi. Ca să înțelegi ce nedrept e să te iei de cei care încă nu și-au început drumul în viață, îți prezint azi o fată care a furat demult startul: Jade Hameister.

Se naște în 2001 în Australia. La 12 ani, părinții o iau cu ei într-o expediție până la tabăra de bază de pe Everest. Sigur, e doar la poalele muntelui, dar la peste 5000m altitudine… Jade rămâne vrăjită de ghețuri și de performanță. La 14 ani, când colegele ei încep să schimbe priviri cu băieții, Jade înfruntă 150km pe schiuri și temperaturi de minus 40 grade, dar devine cea mai tânără persoană care ajunge astfel la Polul Nord.

În anul următor, traversează și Groenlanda de una singură: 550km în 27 zile, printre furtuni și urși polari. Devine celebră și participă la o conferință TED Talk. Printre comentariile laudative se strecoară însă și ironii online: Fetițo, fă-mi un sandwich!” Jade nu se dă însă bătută.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

La 16 ani, pleacă în expediția supremă: traversează singură Antarctica și ajunge la Polul Sud. Cum crezi că își anunță victoria? Postează o fotografie în care ține o farfurie cu un sandwich cu șuncă și cașcaval, cu textul: Ți l-am făcut. Acum schiază 600km în 37 zile și vino să-l mănânci!” După ce a bătut toate recordurile, Jade a publicat cărți și a apărut în documentare pe National Geographic.

Acum militează pentru protecția mediului iar guvernul australian a decorat-o. Și toate astea, înainte să împlinească 20 ani!

Jade Hameister îmi dovedește că în generația Millenials, cea care abia a început să se exprime, locul unei femei e deseori în fața tuturor. Ca actriță, eu văd însăm în ea o eroină clasică, ce poate da interviuri cu replici din Corneille: ”E drept, sunt tânără, dar pentru un suflet mare, valoarea nu aşteaptă ca vârsta s-o măsoare”.