Unii tineri merg la sală; alții, la proteste. Unii își întrețin forma, celalți – conștiința civică. Puțini dintre ei știu însă că aceste mode au fost lansate de cea mai frumoasă doamnă de 84 ani din lume: inegalabila Jane Fonda.

La 10 ani, era fiica unui star de la Hollywood. La 20, manechină, actriță și sex-simbol al revoluției sexuale. La 30, superstar și icoană anti-sistem. La 40, avea deja două Oscaruri. Când joacă împreună cu tatăl ei, Henry Fonda câștigă în fine prima sa statuetă. Tot în anii 80, Jane lansează seria sa de exerciții de aerobic: cu 17 milioane de casete vândute, e cel mai mare succes din istoria formatului VHS. Renunță la cinema timp de 15 ani, dedicând 10 căsătoriei cu Ted Turner, fondatorul CNN. Când se întoarce, industria s-a schimbat, dar talentul și frumusețea ei nu: Jane Fonda joacă în filme de autor, dar și în seriale produse de Netflix sau Amazon. Cum poate ea incarna la 80 ani femeile de azi? Simplu: ea le-a inventat! Jane Fonda a fost toată viața în prima linie a luptelor pentru libertate: s-a opus războaielor, din Vietnam până în Irak. A militat pentru drepturile femeilor, ale palestinienilor, dar și ale minorităților etnice și sexuale din SUA. La 80 ani, încă protesta săptămânal față de politica anti-ecologistă a lui Trump, sfârșind de patru ori în duba poliției. În tinerețe, declara: ”Ca americani, suntem copiii unei revoluții. E în firea noastră să fim rebeli.” Ca actriță, a colecționat succese și premii. Ca cetățean, a fost urmărită de FBI, ascultată de NSA și detestată de Pentagon. În filme, recita dialoguri scrise de alții, dar și-a ales personaje relevante social sau politic. În viață, a spus doar ce credea cu adevărat, chiar când vorbele ei supărau.

Jane Fonda are un loc în istoria filmului și unul în cea a planetei. Când vine din interior, din pasiune și sinceritate, iată că frumusețea unei femei poate dura o viață întreagă.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA