I-ai văzut pe Bono în metroul din Kiev și pe Pink Floyd cântând „Călina Roșie” pentru cauza Ucrainei. Ei știu că muzica îi unește pe oameni mai mult decât orice discurs politic. De unde știu asta? De la o bunicuță de 81 ani, neobosită în a-și apăra semenii: inegalabila Joan Baez.
New-yorkeză de origine mexicană, a cunoscut de mică discriminarea. Fiică și nepoată de preoți, a înfruntat însă nedreptățile în mod non-violent. Dumnezeu a ajutat-o, dăruindu-i o voce de soprană ce acoperă 3 octave. O voce magică, pentru care Bob Dylan a poreclit-o „Sirena”: cântul ei poate purta publicul de la deznădejde la entuziasm militant în doar câteva clipe. Își începe cariera cu 3 discuri de aur. Cover-urile ei se vând mai bine ca originalul. Trece cu grație de la folk la gospel, de la rock la country. La Woodstock, este singura care va interpreta 14 titluri! Însă pentru ea, implicarea socială e mai importantă decât cariera muzicală. E alături de Marthin Luther King în lupta pentru drepturi civice, protestează împotriva războaielor din Vietnam și Irak, a pedepsei cu moartea și pentru drepturile LGBT. O face în stradă, pe scenă, în albume și în interviuri. Pentru două generații, Joan Baez este întruparea unei Americi multi-rasiale, care își cere cu energie și talent accesul la idealurile Părinților Fondatori: libertate și dreptate pentru toți. În lume, ea reamintește că Statele Unite nu sunt doar o super-putere militară, ci patria unui vis generos. Urmărește acest alt viitor chiar în viața ei privată, alegându-și iubiți ca Bob Dylan sau Steve Jobs.
Timp de 60 de ani, o fată cu o chitară a reușit să unească oamenii cei mai diferiți în jurul câtorva valori comune. De 60 ani încoace, Joan Baez e vocea unei conștiințe revoltate, în slujba demnității umane. O femeie a putut transforma protest-song-ul într-o declarație de iubire. Crezi că e o întâmplare? 

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI