Bărbații râd că femeile se tot răzgândesc. Știi tu, ”la donna è mobile”… Tot ei recunosc însă că doamnele sunt mai tenace în urmărirea unui scop. Azi vorbim despre o femeie care știe dintotdeauna ce vrea și se ține de treabă cu atâta concentrare, încât nici succesul n-o schimbă: inimitabila Jodie Foster.
La trei ani, învață să citească și joacă în reclame. La șase, apare prima oară într-un sitcom. Până la 14, acumulează 50 roluri de televiziune. Își ajută financiar mama divorțată, dar o și sperie, venind acasă cu cicatrici pe spate de la ghearele unui leu ”partener de platou”.

Devine celebră alături de Robert De Niro, interpretând o prostituată minoră în Taxi Driver de Martin Scorsese. La Cannes, dă interviuri într-o franceză perfectă. Își dublează de atunci singură toate rolurile în țările francofone. La 18 ani, e studentă la Yale și vedetă doar în vacanțe. Își ia diploma ca șef de promoție și revine în roluri de adult, interpretând personaje de neuitat: tânăra violată din The Accused, apoi agenta FBI din Tăcerea mieilor.

Două eroine într-o lume masculină, care îi aduc două Oscaruri, un premiu la Cannes și primul Golden Globe din cele trei, la care va mai adăuga și 3 premii BAFTA. Succesele n-o înmoaie, însă rarele eșecuri o motivează să lucreze și mai greu. În ultimii ani, se dedică regiei, cu filme de relevanță socială, dar și cu seriale de televiziune. În privat, are doi fii cu un producător, dar s-a măritat apoi cu o femeie. La 60 ani, rămâne mereu dornică de noi provocări și e mai capabilă ca oricând să le facă față.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Pentru Jodie Foster, actoria înseamnă sacrificiu, regia – integritate iar iubirea e sanctuarul discret al sincerității absolute. Gloria și premiile sunt doar un semn că lumea îi urmărește parcursul. Cu genunchii uneori juliți, dar cu zâmbetul ironic mereu în colțul gurii, Jodie Foster își croiește singură drumul înainte.