Femeie, înainte de toate. Kamala Harris

Ai tot auzit că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică. Este adevărat. Cu doar un pas în urma celui mai puternic bărbat din lume o poți vedea pe revelația anului 2021: doamna vice-președinte a Statelor Unite, Kamala Harris.

Este prima femeie care ajunge atât de sus, dar și prima persoană de origine africană, precum și asiatică. Kamala Harris nu e însă la primul său record. Înainte de a apărea pe scena mondială, a acumulat în cariera ei multe premiere de succes.

S-a născut în California, fiica unui jamaican și a unei indiene, ambii imigranți. A studiat științe politice și economice la Washington și dreptul la Universitatea California. Intră în barou la 26 ani. Zece ani mai târziu, e aleasă procuror al orașului San Francisco.

Îi surprinde pe californieni: întâi cu inițiativele, apoi cu rezultatele. E nemiloasă cu criminalii periculoși, dar inovează în prevenție pentru abaterile minore. Când copiii au absențe repetate la școală, părinții pot fi urmăriți penal. Kamala știe că delicvența începe într-un mediu familial deresponsabilizat. Acționează împotriva armelor, dar și a pedepsei cu moartea, pe care declară public că nu o va solicita. Și se ține de cuvânt, chiar când sondajele spun altceva.

E aleasă procuror-general al Californiei în 2011 și inaugurează o politică de colaborare internațională cu Mexicul, pentru a combate cartelurile de droguri, traficul de persoane și spălărea banilor. Nu uită de drepturile consumatorilor, reușind să oblige faimoasele GAFA să respecte datele personale. După două mandate, e aleasă în Senatul SUA în 2017. Astăzi, ca vice-președinte, votul ei este cel decisiv. Și nu se sfiește să-l folosească. Aș putea să continui, dar mă voi opri aici. Motivul e simplu: deși Kamala Harris e deja cea mai puternică femeie din lume, povestea ei abia acum începe…