Putin întâmpină fiecare pachet de sancțiuni occidentale cu un zâmbet rece pe buze. Pare că nimic nu-l atinge. Una singură l-a scos vizibil din sărite: o națiune de doar 300.000 oameni, care nici nu dispune de armată, a anunțat că-și închide începând cu 1 august ambasada la Moscova. Este vorba de Islanda, sub conducerea lui Katrín Jakobsdóttir.
La 47 ani, este deja la al doilea mandat ca premier. După studii literare și o primă experiență în presă, se lansează în politică în partidul socialist-ecologist. Femeie de convingeri, dar negociatoare fără egal, fosta ministră a educației și culturii conduce din 2017 o coaliție de trei partide, de la socialiști până la liberali. Personal, este împotriva NATO și UE, dar colaborează impecabil cu acestea. Katrin caută dintotdeauna compromisul reciproc avantajos și îl obține. Ea știe să lucreze cu ”poate” până îl transformă în ”da”. Singura excepție, dar de talie mondială și istorică este acest ”niet” cu care îi trântește azi ușa lui Putin. Mica Islandă e pe locul 12 în topul mondial al democrațiilor. Încă din 1983, a fost prima țară din lume cu un partid fondat și condus de femei. Azi, acestea reprezintă 48% din membrii parlamentului. Katrin a fost realeasă cu o prezență la vot de 82%. În politica externă, este foarte activă în Consiliul Țărilor Nordice. Dedicația ei i-a adus din 2020 și președinția Council of Women World Leaders, o rețea de 83 de femei șef de stat sau de guvern.
În 1986, Reagan și Gorbaciov căutau amândoi o ieșire din Războiul rece. Pentru pacea întregii lumi, ei s-au întâlnit atunci la jumătatea drumului rachetelor nucleare, la Reykjavik. Azi, delegația rusă nu ar mai putea obține viza islandeză, din lipsă de ambasadă. Katrín Jakobsdóttir îl învață pe Putin că, oricât de mare macho și bully ai fi, când o femeie spune nu, e nu.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA