17 iunie 2021. Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra împlinește 74 de ani. Vârsta pe care o avea celebra actriță, când a acceptat să conducă primul teatru de stat din România.

Lucia Sturdza Bulandra, născută la sfârșitul secolului 19 și descendentă pe linie paternă din neamul Sturdza, nu reușește să-și găsească post de profesor după ce termină studiile, Litere și Filosofie. În schimb se prezintă la o audiție la Teatrul Național și este acceptată imediat.

Într-o seară de octombrie în 1898, urcă prima dată pe scenă, în piesa Primul Bal, a dramaturgului francez Edouard Pailleron. Dar chiar în seara debutului primește o telegramă, de la bunica paternă care îi interzice, să poarte numele familiei. Momentul acela i-a decis cariera.

Recomandări

FILIPINE ACUZĂ CHINA
NU RĂMÂN PASIVI
LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAT?
HACKERII IRANIENI VIZEAZĂ SUA
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE

Se înscrie la Conservator și studiază arta dramatică. Joacă în filmul Amor Fatal și se îndrăgoștește de cel cu care se va și căsători, actorul Tony Bulandra, cu care, înființează mai târziu Compania Bulandra – Maximilian – Storin. Anna Karenina, Maria Stuart, Regina Mama din Hamlet sunt doar câteva din rolurile interpretate admirabil.

Nu stă departe de realitățile epocii, ale Primului Război Mondial și împreună cu trupa susține spectacole pentru strângerea de fonduri dedicate Crucii Roşii. Trei decenii a fost şi profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, unde printre alții, Dina Cocea, Radu Beligan și Victor Rebengiuc i-au fost elevi. Compania a rezistat până în 1940 când se destramă din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. La scurt timp, Tony Bulandra moare. Înfruntă sărăcia postbelică și trăiește mai ales din vânzarea cărților din biblioteca personală. Așa că, propunerea regimului comunist de a conduce primul teatru de stat din România este salutară. Are 74 de ani și rămâne în fruntea teatrului până în 1961. După dispariție, acesta îi va purta numele, iar publicul și actorii pe care i-a format, amintirea.