Cu excepția lui Zelenski, vedem zi de zi cât de puțin credibili sunt liderii actuali în caz de război. Însă, sub un aer modest, unul demonstrează o minte organizată și o voință de fier: prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson.

E prima femeie aleasă premier și prima care guvernează din 1720 încoace. Părinții ei sunt profesori, dar ea a urmat studii economice la Stockholm. Înscrisă de la 16 ani în Tineretul social-democrat, devine consilier guvernamental, director al planificării, șefă a administrației fiscale și apoi ministru de finanțe. În 2021, guvernul demisionează și ea e numită premier.

Câștigă șefia partidului, dar Verzii se retrag din coaliție. Departe de a renunța, se prezintă cu o echipă nouă și e aleasă. La putere, schimbă radical dezastruoasa politică sanitară din criza Covid și-i anunță pe suedezi că ”vor lua o pauză de la îmbrățișări”.

Recomandări

CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS
PROBLEME ÎN ANNECY
RABIN UCIS ÎN EAU

Deși e de stânga, nu se teme să declare că Suedia nu are mijloacele de a integra cei 160.000 refugiați politici din Siria. Magdalena a învățat că un ideal politic se traduce în planuri concrete, ce se cer finanțate și administrate până la ultimul bănuț.

Când Putin atacă Ucraina, Magdalena anunță unei țări neutre încă din 1814 că a venit vremea să se alăture NATO. Paradoxal, nu trebuie să se lupte cu concetățenii, nici cu amenințările lui Putin, ci cu un alt misogin autoritar: Recep Erdogan.

Împreună cu colega și vecina din Finlanda, negociază un acord ce ridică veto-ul turcesc. A conduce nu înseamnă doar a urma drumul trasat. În ultimii doi ani, Magdalena a demonstrat că știe să opereze cu sânge rece orice viraj, chiar la 1800, atunci când este necesar.

Suedia aduce Alianței o armată profesionistă și motivată, dar și o industrie de armament de top. La 55 ani, Magdalena Andersson e un lider tenace și rezistent: sunt calități cultivate încă din adolescență, când se antrena să devină o înotătoare de elită.