Suntem opt miliarde pe planeta asta. Ca să ajungi celebru, trebuie să te distingi prin ce faci. În bine sau în rău. Trăim însă un paradox tragic: numele unei tinere e pe toate buzele, deși nu a făcut absolut nimic. Azi, oamenii de pe 5 continente au auzit de Mahsa Amini.

Avea 22 ani și trăia în Kurdistanul iranian. Pe 13 septembrie, în vizită cu familia la Teheran, a fost arestată de Poliția Moralității, o instituție care impune oamenilor comportamentul islamic. Ori, Mahsa nu își purta ,,corect” vălul. Urma să fie amendată la secție, dar a murit în urma bătăilor suferite în dubă, relatate de martori. În ciuda vânătăilor de pe corp, guvernul a inventat un accident cardiac.

Revoltate, femeile protestează în mai multe localități, arzându-și public baticul detestat și tăindu-și părul în semn de doliu: un gest din negura timpurilor, ce reprezintă disperarea fără ieșire. Reprimarea lor duce la multiplicarea manifestațiilor în zeci de orașe, apoi în întreaga lume: iranienii din diaspora, ONG-urile, politicienii, celebritățile și chiar ONU condamnă atitudinea regimului. Hackerii de la Anonymous blochează media guvernamentală iar SUA și Canada impun sancțiuni.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Bărbații iranieni se alătură luptei, înțelegând în sfârșit că libertatea femeilor este și a lor. După 40 ani de regim ultra-religios, ei scandează sloganul feministelor kurde ,,Femeie-Viață-Libertate”. 60% dintre iranieni au sub 30 ani. Vor să decidă ei cum se îmbrăcă. Ar vrea să aibă dreptul să danseze. Li se răspunde cu gloanțe, care au făcut deja 83 morți.

O fată de 22 ani a devenit un simbol planetar. Tot ce visa era să trăiască în 2022, nu în anul islamic 1444! Însă discriminarea sexistă și violența față de femei nu sunt doar în lumea musulmană, ci peste tot. Bărbații știu acum că nimeni nu va fi liber, cât timp femeile plâng. Au aflat de la ea. O chema Mahsa Amini.