De-a lungul timpului, Moldova a fost cucerită de câteva ori, în general cu multă violență. Dar Moldova e femeie: îi deschizi mult mai bine inima cu o vorbă bună și un zâmbet curat. Cea mai recentă putere care a cucerit Republica Moldova pare fragilă, dar e redutabilă. O cheamă Sandu, Maia Sandu.

La 49 ani, are încă privirea, silueta și coafura unei studente. Însă vorba aceea cu ”mâna de fier într-o mănușă de catifea” pare a fi fost scrisă pentru ea.

Pentru ca o femeie să ajungă președinte într-o țară atât de tradiționalistă, trebuie să înfrunte multe animale politice, dresate la școala Circului Mare din Moscova.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Maia a învățat însă de mică să se ferească de colți și de gheare: e fată de medic veterinar. De la mama ei profesoară a aflat că numai școala te ajută să-ți atingi obiectivele.

A studiat mai întâi management și relații internaționale la Academia de Studii Economice din Chișinău, apoi a absolvit John F. Kennedy School of Government la Universitatea Harvard.

Înainte de a se lansa în politica de acasă, a lucrat întâi la Banca Mondială de la Washington pe post de consilier.

Restul îl cunoști: a fost ministru al Educației, apoi prim-ministru.

Anul trecut, a câștigat președinția cu o platformă pro-europeană și anti-corupție. Adică pe sufletul ei. E poliglotă și se adresează minorităților naționale în limba lor.

Dar, atunci când e întrebată cum ar vota la un eventual referendum de unire cu România, nu se ascunde după formule avocățești: spune ”da”.

Da, domnule Miron Costin, ”nasc și la Moldova oameni”. Iar unii sunt chiar femei de cinste ale neamului.