Tot mai mulți artiști ruși condamnă războiul lui Putin și aleg exilul. Fanii lor se împart în tabere, după cum îi consideră eroi sau trădători. Fenomenul nu e nou și a fost inaugurat de un superstar al secolului XX: Marlene Dietrich.

S-a născut la Berlin în 1901. La șase ani, își pierduse tatăl. La 11, războiul i-l răpește și pe cel vitreg. În Berlinul decadent din anii 20, Marlene e dansatoare de cabaret. Regizorul Joseph von Sternberg o descoperă și o transformă în femeia fatală din Îngerul Albastru. Succesul îi duce la Hollywood, unde Marlene joacă, dansează și cântă, devenind un star. Naziștii vor să o ademenească înapoi în Germania cu promisiuni fabuloase, dar ea îi refuză: a crescut pe străzi, printre oameni dubioși. Știe să recunoască derbedeii dintr-o privire. Când izbucnește războiul, cere cetățenia americană și îi ajută pe artiștii refugiați din Europa, donându-și onorariile. Se implică apoi în show-urile pentru combatanți. Vedeta răsfățată devine războinic. O face cu trup și suflet: vinde mai multe obligațiuni de război decât orice star și e prezentă pe front mai des decât generalul Eisenhower. Toți o întreabă de ce o face. Răspunde blând, dar tăios: din decență. Primește Medal of Freedom și Legiunea de Onoare franceză, însă când merge la Berlin, e huiduită. În Israel, este prima artistă lăsată să cânte în germană. Marlene reușește în fiecare epocă, în ciuda multor handicapuri: în anii 30, e o bisexuală exotică, într-o Americă puritană. În anii 40, o nemțoaică în uniforma inamicului. În anii 60-70, rămâne icoana unui glamour depășit, dar etern. Revoluția sexuală nu o surprinde: o devansase demult.

Războiul rece nu o sperie: își alesese deja tabăra. În secolul tuturor îndoielilor, Marlene Dietrich este femeia alegerilor mereu scandaloase, dar întotdeauna curate.
E înger și drac, e demodată și nemuritoare. E unică. E Marlene.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN