În zilele noastre, femeile ocupă tot mai des poziții politice de top. În Scandinavia sau în țările baltice, (o femeie șef de stat e o banalitate) o femeie șef de stat sau premier e deja o banalitate. Pe la noi prin Balcani, o femeie care câștigă alegerile prezidențiale e încă ceva rar. Pe 13 noiembrie, slovenii au ales-o cu 54% pe Natașa Pirc Musar.

La 54 ani, are deja mai multe cariere de succes la activ. A studiat dreptul, dar a ales apoi jurnalismul. Reporter de televiziune, se perfecționează prin internship-uri la CNN, BBC, Sky News și Reuters. Prezintă apoi știrile la televiziunea națională. După 12 ani, renunță și preia comunicarea grupului financiar al soțului.

În 2015 își ia doctoratul în drept la Viena. Se ocupă de dreptul la informare publică, mai întâi la Curtea Supremă a Sloveniei și la Europol,  apoi în calitate de comisar european. Se întoarce la avocatură, reprezentând în instanță clienți de prestigiu precum Melania Trump, policieni sau ambasadori. Publică – singură sau în colaborare – șase cărți despre relația dintre libertatea de informare și dreptul la viață privată.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În 2015, este timp de un an președinta Crucii Roșii din Slovenia. În 2022 își anunță candidatura la prezidențiale. Deși nu a fost niciodată membră a vreunui partid, e susținută de doi foști președinți. Natașa are o carieră dedicată drepturilor cetățeanului, o notorietate media fără egal și o competență juridică recunoscută internațional. E independentă de partide și a muncit mereu, deși are un soț bogat.

Pe scurt, integritatea ei a fost încercată la televiziune, în tribunale, în birocrația de la Bruxelles și chiar în căsnicie. Te întreb: (ce poți cere mai mult?) de la un viitor președinte?

Victoria Natașei Pirc Musar îmi dă încredere că în sud-estul Europei, femeile au nu doar interesul, ci și priceperea necesară pentru a înlocui balcanismul cu profesionalismul.