Crucișătorul Moskva nu mai e, dar Rusia nu a fost niciodată o super-putere navală. Baletul clasic e însă un domeniu în care dominația ei mondială e necontestată. Aici, nava-amiral pierdută de Putin e steaua Teatrului Balșoi, prima ballerina Olga Smirnova.

Născută în 1991 la Leningrad, Smirnova provine dintr-o familie fără legătură cu mediul artistic. Mama ei a înscris-o însă la faimoasa Academie Vaganova, unde talentul Olgăi e remarcat și promovat. Încă din studenție, participă la turnee în Europa, China sau Japonia, dar și pe scena legendarului Teatru Mariinski din orașul natal. După absolvire, e angajată de teatrul Balșoi din Moscova direct ca solistă. Sub îndrumarea faimoasei Marina Kondratieva, devine repede prim-solistă, apoi prima ballerina.

Olga Smirnova nu e doar o mare artistă, ci o armă imparabilă de soft power a Rusiei: ea nu cucerește teritorii, ci suflete. Dansul ei traduce perfecțiunea tehnică în seducție imediată. Nu o poți privi fără să fii copleșit de măreția inefabilului ”suflet rus”. Spre deosebire de Putin, Olga consideră că puterea îți impune și o conduită morală. În luna martie, a renunțat la statutul de diamant al coroanei imperiale și s-a stabilit la Amsterdam. Declară că urăște războiul din toată fibra ființei ei.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

”N-aș fi crezut vreodată să îmi fie rușine de Rusia”. Când atâția tac, de unde a găsit ea curajul să protesteze? ”Tolstoi și Dostoievski m-au învățat să vorbesc pe față și cinstit”.

Oricum se va termina războiul, Rusia va traversa zeci de ani de izolare. Pentru un dansator, asta înseamnă întreaga sa viață.

Olga Smirnova știe că darurile zeilor vin împreună cu îndatoriri. Nu poți pluti pe scenă fără un suflet ușor și curat. În Lacul lebedelor nu e loc de rachete. Frumoasa din pădurea adormită s-a trezit. În războiul actual, Rusia tocmai și-a pierdut sufletul. La propriu.