Mulți bărbați cred că femeile sunt de două feluri: ambițioasele care fac carieră ca să le ia locul și tradiționalistele care încă își caută un Făt-frumos. Domnilor, femeile sunt ființe mai complexe: dacă vor, pot să le facă foarte bine pe amândouă, precum Prințesa Ghida Talal a Iordaniei.
Are 60 ani și s-a născut la Beirut, într-o familie ce dăduse deja Libanului un deputat și un prim-ministru. Studiază la Colegiul Protestant Francez, luând bacalaureatul libanez odată cu cel francez. Cinci ani mai târziu, e dubla absolventă Magna cum laude a Universității Georgetown din SUA, cu diplome în economie și în politică internațională. Alege să fie jurnalistă la Londra pentru ABC News, apoi în Argentina pentru Sunday Times. Se întoarce în Liban în anii 80, devenind corespondenta de război a Reuters. Din nou la Londra pentru Financial Times, îl întâlnește pe Prințul Talal Bin Muhammad, cu care se mărită în 1991. Renunță la jurnalism? Da și nu. Ca secretară de presă a Regelui Hussein al Iordaniei, înființează Oficiul Internațional de Presă, o adevărată fabrică de imagine internațională pentru regatul hașemit. Sub noul Rege Abdullah, preia în 2001 conducerea Fundației contra Cancerului. Inițiază parteneriate internaționale și dotează King Hussein Cancer Center cu specialiști și aparatură de vârf, ce tratează peste 4000 pacienți pe an. În 2007, prin Iraq Scholar Rescue Project, Ghida găsește în Occident locuri de muncă pentru profesorii persecutați la Bagdad. În restul timpului, își crește cei trei copii și-și îndeplinește toate obligațiile protocolare.
Ghida Talal este doar un exemplu al evoluției femeilor din Orientul mijlociu. Presa privilegiază spectaculosul, însă dincolo de combatantele kurde sau revoltele din Iran, milioane de femei își câștigă locul în lumea bărbaților. Încet, dar sigur. Urmașele Șeherezadei nu se mai mulțumesc să depene povești. Ele și le scriu singure. 

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA