Poți acuza Uniunea Europeană de multe lucruri, dar de misoginism nu. În fruntea tehnocraților de la Bruxelles sunt două doamne, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde. Pe 18 ianuarie 2022, deputații le-au urmat exemplul, alegând ca președinte al Parlamentului European pe Roberta Metsola.

Tânăra malteză a absolvit mai întâi dreptul, apoi prestigiosul European College din Bruges. Activă încă din studenție în organizațiile de tineret ale partidului naționalist, militează pentru aderarea Maltei la UE. La 24 ani, este aleasă secretar general al European Democrat Students, ramura studențească a Partidului Popular European.

Lucrează timp de 8 ani la reprezentanța permanentă la Bruxelles ca atașat juridic, contribuind la politica față de refugiați și participând la negocierile premergătoare Tratatului de la Lisabona. În acest timp, candidează de două ori pentru parlament, dar fără succes.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

Devine euro-deputat abia în 2013. În următorii ani, o regăsim luptând pentru armonizarea legislativă privind refugiații, pentru drepturile copiilor și ale minorităților sexuale. Timp de doi ani, face parte din comisia ce anchetează evaziunea fiscală și spălarea banilor din scandalul Panama Papers.

În 2020, devine vice-președinte al parlamentului iar acum câteva zile, euro-deputații au votat-o chiar din primul tur ca cel mai tânăr președinte. Prin parcursul politic și prin căsătoria cu un finlandez, Roberta Metsola este reprezentativă pentru deschiderea europeană. Prin poziția sa împotriva avortului, este însă o conservatoare.

Malta e singura țară din UE în care acesta e interzis, dar atitudinea ei nu ține de calcul politic, ci de convingeri: la 40 ani, este mamă a patru băieți! Cum și-a găsit timp să-i crească, printre atâtea ambiții și succese profesionale? Acesta e un secret pe care îl poți cunoaște numai dacă ești femeie înainte de toate…