Misoginii zic că marii pictori au fost toți bărbați. Adevărul e doar că bărbații care comandau tablouri nu negociau cu femei. Cu toate astea, au existat și pictorițe de succes. Printre ele, un nume de reținut este Rosa Bonheur.

Născută în 1822 la Bordeaux, Rosa nu pare un copil sclipitor. Ca să o învețe să citească, mama o pune să deseneze câte un animal pentru fiecare literă a alfabetului. Acest joc îi va determina întreaga viață. Începe să studieze pictura în atelierul tatălui ei. Modelele de ghips o plictisesc, așa că desenează animale vii de la fermele vecine. Mai târziu, le studiază anatomia la abatoarele din Paris și la facultatea de medicină veterinară. Expune la Salonul din Paris tabloul La arat în Nivernais”, urmat în 1855 de Târgul de cai”, o pânză de 5 m lungime! Animalele pictate au o demnitate ce îi era refuzată ei ca femeie. Are mare succes în Anglia, unde pictura animalieră e la mare preț. Gentlemanii misogini nu comandă portretul soției, dar pun pe pereți imaginile câinilor și cailor iubiți. Rosa e primită chiar de Regina Victoria. Succesul britanic îi aduce și acasă Legiunea de Onoare. Când zic acasă”, vreau să spun că Împărăteasa Eugénie i-a adus decorația la domiciliu! Rosa e prima artistă distinsă astfel. Va expune la trei Expoziții Universale, devenind celebră și în America. Îl întâlnește pe legendarul Buffalo Bill și-i realizează portretul călare.

Rosa Bonheur s-a purtat mereu ca și când ar fi fost acceptată. Ca artistă și ca femeie. A trăit în văzul lumii în cuplu cu altă femeie timp de 40 ani, dar a obținut autorizația poliției de a se îmbrăca bărbătește doar sub pretext că e mai practic, atunci când lucrezi în abatoare și iarmaroace. Pânzele ei sunt azi la Musée d’Orsay și la Metropolitan New York. Franța a abolit legea care îi interzicea să poarte pantaloni, dar abia în 2013. Stimați misogini, pe mine doar vestea asta m-a lăsat tablou.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI